Gruzińskie chinkali

Gruzińskie chinkali :) są to pierożki nadziewane mięsem mielonym, otoczonym pysznym bulionem. Powinno się jeść je w całości, tak tylko dozna się eksplozje smaku !! Bardzo ważnym składnikiem jest kolendra, nie możemy jej pominąć podczas gotowania :)

ciasto
500g mąki przennej (typ 500)
ok. szklanka wody

farsz
1/2 kg mięsa mielonego z dobrej szynki
łyżka kolendry szuszonej
łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
jedna cebula
pół szklanki bulionu




Cebulę drobno poszatkować i dodać do mielonego mięsa, a następnie wsypać sól i pieprz. Bardzo dokładne i powoli wyrabiać mięso oraz stopniowo dodawać bulion, tak żeby wchłonął wszystko dokładnie. Wstawić do lodówki na ok 1h.

Mąkę wyrobić z wodą. Ciasto musi być elastyczne i gładkie, następnie zawinąć je w folie i włożyć do lodówki na ok 15-20 min.

Po tym czasie wałkujemy ciasto dość cienko i wykrawamy okręgi o średnicy ok 10cm.
Na środek każdego krążka wykładamy trochę mięsa i zawijamy ciasto w tzw. "sakiewkę" zamykając pierożek bardzo dokładnie.
Wrzucaj chinkali na wrzącą i osoloną wodę - od wypłynięcia gotuj jeszcze ok 4 min.

Smacznego :) :)

Komentarze