Pierogi ... cóż - kto ich nie lubi
a jeszcze jak możemy je zrobić samemu, a z lepienia zrobić zawody w stylu "kto ulepi więcej" to prócz pysznego smaku, mamy super czas spędzony razem 
Pierogi możemy zamrozić i przygotować szybko wtedy gdy brakuje nam czasu.
W środku możemy zamknąć praktycznie wszystko ... i kapustę, grzyby, soczewice, mięso .... dosłownie wszystko
Dziś proponuje zrobić te z mięsem - przepis na ok 50-70 pierogów !
ciasto
500g mąki (typ 500)
ok 1 1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
łyżka oleju
szczypta soli
farsz
500g ugotowanego mięsa z rosołu
1 marchew (z rosołu)
1 pietruszka (z rosołu)
kawałek selera (z rosołu)
sól
pieprz
Mąkę z wodą i solą dokładnie wyrobić. Pod koniec gdy ciasto jest już gładkie i elastyczne, dołożyć olej i chwilę wyrabiać.
Ugotowane mięso i warzywa zmielić maszynką i dokładnie wyrobić. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny - możemy go odparować na suchej patelni.
Ciasto rozwałkować na cienki placek o grubości ok 2-3 mm i wykrawać kółka przy pomocy szklanki. Do każdego ciasta, włóż łyżkę farszu i zlep brzegi. Do ułatwienia możesz użyć widelca
Pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Od wypłynięcia licz 3 min !
Koniecznie dołóż usmażoną cebulkę



Pierogi możemy zamrozić i przygotować szybko wtedy gdy brakuje nam czasu.
W środku możemy zamknąć praktycznie wszystko ... i kapustę, grzyby, soczewice, mięso .... dosłownie wszystko

Dziś proponuje zrobić te z mięsem - przepis na ok 50-70 pierogów !
ciasto
500g mąki (typ 500)
ok 1 1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
łyżka oleju
szczypta soli
farsz
500g ugotowanego mięsa z rosołu
1 marchew (z rosołu)
1 pietruszka (z rosołu)
kawałek selera (z rosołu)
sól
pieprz
Mąkę z wodą i solą dokładnie wyrobić. Pod koniec gdy ciasto jest już gładkie i elastyczne, dołożyć olej i chwilę wyrabiać.
Ugotowane mięso i warzywa zmielić maszynką i dokładnie wyrobić. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny - możemy go odparować na suchej patelni.
Ciasto rozwałkować na cienki placek o grubości ok 2-3 mm i wykrawać kółka przy pomocy szklanki. Do każdego ciasta, włóż łyżkę farszu i zlep brzegi. Do ułatwienia możesz użyć widelca

Pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Od wypłynięcia licz 3 min !
Koniecznie dołóż usmażoną cebulkę



Komentarze
Prześlij komentarz