Po Prostu Karpatka

Karpatka to moje ukochane ciasto, to smak mojego dzieciństwa, to ciasto, które jest proste do przygotowania, a do tego takieeee pyyyycha   
Ciasto parzone robi się bardzo szybko, a podczas wypiekania tworzą się smaczne górki, a krem budyniowo-śmietankowy dosłownie rozpuszcza się w buzi 



Ciasto parzone :
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
150 g masła
5 jajek
sól
proszek do pieczenia

Masa budyniowa :
3 szklanki mleka
280 g masła
pół szklanki cukru
małe opakowanie cukru wanilinowego
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 żółtka



Ciasto parzone przygotujesz na prawdę błyskawicznie. Pamiętaj, że będziesz potrzebować dwie sztuki - na górę i dół ciasta.
Szklankę wody zagotuj z masłem, a następnie szybko mieszając dodaj mąkę z proszkiem.
Przestaw garnek na kuchenkę i gotuj na małym ogniu oka 2 min energicznie mieszając. Gdy ciasto ładnie odchodzi od garnka, jest gładkie - przełóż do drugiej miski i lekko ostudź.
Gdy ciasto będzie zimne, ewentualnie lekko ciepłe dodawaj po jednym jajku delikatnie mieszając mikserem.
Gotowe ciasto podziel na dwie części. Prostokątną formę do ciasta (35 cm x 24 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką. Jedną z części ciasta rozprowadź łyżką w formie,  następnie piecz w nagrzanym piekarniku do 180 C ok 30 min. Tak samo postępuj z drugą częścią ciasta.

Aby przygotować naszą masę budyniową, musimy zagotować 2 szklanki mleka razem z cukrem. Resztę mleka dokładnie wymieszać z cukrem, mąką i żółtkami, następnie dodać do gotującego się mleka i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotowy budyń ostudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę i powoli, po jednej łyżce dodawać chłody budyń.

Masę rozprowadzić na jednym z naszych blatów ciasta i przykryć drugim. Wstawić do lodówki i dobrze schłodzić ok dwie godziny.


Życzę Wam Kochani udanego tygodnia     

Komentarze