Wspominaliśmy już kilkakrotnie o cudownych właściwościach batatów. Nie dość, że są pyszne to i bardzo wartościowe, zawierają karoten, luteinę, likopen mnóstwo witamin a do tego są super słodziutkie. Należy pamiętać, że batat to również źródło związków mineralnych takich jak wapń, fosfor, potas, sód, magnez, żelazo, jod, oraz witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy i witaminę E. Dlatego warto często sięgać po bataty w różnej postaci, My dziś proponujemy Wam wersję błyskawiczną :) Wystarczy kilkanaście minut i mamy przepyszną zupę krem.
Dwa duże bataty
Średnia cebula
Średnia marchew
Ok 2 l bulionu
Łyżka oliwy
Sól i pieprz
Cebulę obrać, pokroić i zeszklić w rondelku na oliwie. Warzywa obrać i pokroić w kostkę.
Gdy cebula łapie lekko złoty kolor dolać bulion i warzywa. Gotować pod przykryciem ok 15 min.
Pod koniec sprawdzić czy warzywa są miękkie :)
Zblendować i gotowe !!
Komentarze
Prześlij komentarz