Gdy tylko mam możliwość osobiście wykonać wędlinę na kanapki od razu biorę się do pracy 

Dziś specjalnie dla Was schab pieczony w majeranku, czosnku, tymianku i innych przypraw
Po prostu miodzioooo. Taka wędlina na kanapki bez żadnych problemów poleży nam w lodówce nawet ponad tydzień. A smak ? ... sami oceńcie


Kilogram schabu bez kości
Majeranek
Tymianek
Tymianek
Ok 5-7 ząbków czosnku
Papryka mielona ostra
Papryka mielona łagodna
Szczypta soli i pieprzu
Mięso dokładnie umyć, oczyścić i osuszyć. W mięsie długim nożem lub szpikulcem zrobić małe otwory. Czosnek obrać i powkładać do dziurek w mięsie. Natrzeć schab przyprawami i odłożyć do lodówki na kilkanaście godzin. Następnie szczelnie owinąć w folie aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez ok 1,5 godziny.
Taka wędlina nadaje się na kanapki, ale również jako danie obiadowe. Schab pokroić w plastry i polać sosem 

Komentarze
Prześlij komentarz