Pulpeciki w sosie śmietanowo-koperkowym

Mięso mielone to nie tylko kotlety i spaghetti  Proponuję malutkie, soczyste, wręcz idealne pulpeciki w kremowym sosie z koperkiem. Dzieci uwielbiają te małe pyszne kuleczki, a dodany do obiadu ryż lub ziemniaki można polać sosikiem i danie gotowe 



ok 400 g mięsa wieprzowego
ok 500 g mięsa wołowego 
2 jajka 
średnia cebula starta na tarce
łyżka papryki ostrej 
łyżka przyprawy gyros
dwie łyżki koperku
odrobina soli i pieprzu 
bułka tarta
1,5 l. bulionu 
200 ml śmietanki
łyżka mąki 
2 marchewki 



Mięso dokładnie wymieszać i dodać startą cebulę, jajka i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszając dodać odrobinę zimnej wody i bułką tartą. Gdy wyrobimy mięso, a woda zostanie wchłonięta zacząć formować małe pulpety. Na rozgrzanym oleju smażyć z obu stron na rumiano. W głębokim garnku zagotować 1,5 litra bulionu z łyżeczką Vegety i marchewką pokrojoną w plasterki. Usmażone kotleciki przełożyć do bulionu i gotować ok 30 min. Na koniec dodać śmietankę z koperkiem połączoną z łyżką mąki. 
Raz, dwa i obiad gotowy, Gwarantuje, że zniknie z talerza równie szybko jak obiad został przygotowany 


Komentarze