Ciasto Marlenka

Cieniutkie warstwy ciasta przełożone słodką masą. Rozpływające się w ustach z nutą miodu i budyniu. Niewiarygodnie smaczne ciasto, które zawładnie Twoim sercem, umysłem i całym ciałem. 





Ciasto 
600 g mąki pszennej 
125 g masła 
250 g cukru pudru
6 -7 łyżeczek miodu 
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki octu
2 jajka 

Masa do przełożenia ciasta
1 puszka masy kajmajowej lub krówkowej 
kostka masła (250g)
1 opakowanie budyniu waniliowego
1/2 l mleka 





Do przygotowania ciasta należy pokrojone masło przełożyć do garnka dodając miód i cukier puder. Podgrzać do połączenia się składników. Sodę rozpuścić z octem i dodać do garnka, ciągle mieszając. Gdy kolor masy zmieni się na pomarańczowy, zdjąć garnek z ognia i pozwolić przez kilka minut odpocząć. Po ok 5 minutach zacząć dodawać po jednym jajku energicznie mieszając trzepaczką. Kolejnym krokiem jest dodawanie mąki. W tym momencie trzeba szybko pracować nad ciastem, gdyż im cieplejsze tym łatwiej będzie je rozwałkować. Gotowe ciasto podzielić na 6 równych części, a każdą z nich rozwałkować na papierze do pieczenia. Rozmiar rozwałkowanego ciasta powinien być ok 25x30 cm. Należy pamiętać, że ciasto jest dość klejące dlatego warto obsypać wałek mąką  
Gdy przygotowaliśmy nasze blaty ciasta należy je piec jedno po drugim, lub po dwa naraz w nagrzanym piekarniku do 180C przez ok 5-6 min. Każdy blat po wyjęciu z piekarnika dokładnie wyrównać i dociąć brzegi a resztki ciasta odłożyć na bok, będzie to nasza posypka na wierzch. 
Teraz zajmiemy się kremem. Puszka z masą kajmajkową musi mieć temperaturę pokojową, a budyń wcześniej przygotowany powinien być zimny. Masło zmiksować na puszystą masę, następnie dodać stopniowo, po jednej łyżeczce masę kajmajkową, a później budyń. Miksować do uzyskania gładkiego kremu. Upieczone blaty smarować naszym słodkim kremem (również górny blat) a następnie wierzch posypać skruszonymi resztkami ciasta. 
Nasze słodkości dobrze schłodzić w lodówce ( co najmniej całą noc ) 
Ogrom pracy może przerazić nawet zawziętych kucharzy, nie mniej jednak praca zostanie słodko nagrodzona  Polecam Kochani, polecam. 

Komentarze