Puszysty, kremowy i słodki
Biszkopt przełożony kremem z dodatkiem kokosa
Trzeba się rozpieszczać i osładzać swoje życie w każdym możliwym momencie. Do przygotowania tego deseru nie potrzebujemy całego dnia. Wystarczy chwila przyjemności w kuchni i niespodzianka dla najbliższych gotowa.
Biszkopt
5 jaj
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru do wypieków
do nasączenia biszkoptów
150 ml mocnej kawy
60 ml syropu amaretto
Masa do przełożenia ciasta
1 puszka masy kajmajowej lub krówkowej
kostka masła (250g)
1 opakowanie budyniu waniliowego
1/2 l mleka
Dokładnie oddzielić białka od żółtek. Podczas ubijania białka, dodaj cukier, a gdy już piana zacznie gęstnieć dodaj po kolei żółtka, oraz przesiane wcześniej obie mąki. Przelać masę do tortownicy ( wyłożonej papierem - tylko dno ) i piec w piekarniku 160-170 C przez ok 50 min. Rozłożyć na podłodze koc złożony na pół, wyciągnąć gotowy biszkopt z piekarnika i rzucić go w formie na koc z wysokości 60cm. Biszkopt ponownie wraca do wyłączonego już piekarnika i przy uchylonych drzwiczkach stygnie.
Kawę zalać wrzątkiem i dodać syrop.
Wystudzony biszkopt przekroić w połowie.
Zaczynamy robić krem. Puszka z masą kajmajkową musi mieć temperaturę pokojową, a budyń wcześniej przygotowany powinien być zimny. Masło zmiksować na puszystą masę, następnie dodać stopniowo, po jednej łyżeczce masę kajmajkową, a później budyń. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.
Pierwszą połówkę biszkoptu nasączyć zimną kawą, przełożyć połową kremu i posypać wiórkami kokosowymi Na wierzch położyć drugą połówkę ciasta i ponownie nasączyć i przełożyć kremem. Całość posypać wiórkami. Schłodzić kilka godzin w lodówce.


Biszkopt
5 jaj
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru do wypieków
do nasączenia biszkoptów
150 ml mocnej kawy
60 ml syropu amaretto
Masa do przełożenia ciasta
1 puszka masy kajmajowej lub krówkowej
kostka masła (250g)
1 opakowanie budyniu waniliowego
1/2 l mleka
Dokładnie oddzielić białka od żółtek. Podczas ubijania białka, dodaj cukier, a gdy już piana zacznie gęstnieć dodaj po kolei żółtka, oraz przesiane wcześniej obie mąki. Przelać masę do tortownicy ( wyłożonej papierem - tylko dno ) i piec w piekarniku 160-170 C przez ok 50 min. Rozłożyć na podłodze koc złożony na pół, wyciągnąć gotowy biszkopt z piekarnika i rzucić go w formie na koc z wysokości 60cm. Biszkopt ponownie wraca do wyłączonego już piekarnika i przy uchylonych drzwiczkach stygnie.
Kawę zalać wrzątkiem i dodać syrop.
Wystudzony biszkopt przekroić w połowie.
Zaczynamy robić krem. Puszka z masą kajmajkową musi mieć temperaturę pokojową, a budyń wcześniej przygotowany powinien być zimny. Masło zmiksować na puszystą masę, następnie dodać stopniowo, po jednej łyżeczce masę kajmajkową, a później budyń. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.
Pierwszą połówkę biszkoptu nasączyć zimną kawą, przełożyć połową kremu i posypać wiórkami kokosowymi Na wierzch położyć drugą połówkę ciasta i ponownie nasączyć i przełożyć kremem. Całość posypać wiórkami. Schłodzić kilka godzin w lodówce.

Komentarze
Prześlij komentarz