Pizza !!!!!

Pizza idealna? Tak, pod warunkiem, że ciasto będzie idealne 🍕
Przez moją kuchnie przeszły tuziny przepisów na ciasto do pizzy, jedne były ok drugie mniej ok ;-) ale tym razem udało się :-) ciasto wyszło cienkie, lekko chrupiące z miękkimi brzegami. Jestem szczerze zachwycona dzisiejszą pizzą. Myślę, że każdy kiedyś dojdzie do perfekcji i nauczy się robić idealne włoskie danie, warto próbować i się nie poddawać :-)






Ciasto
6 szklanek mąki 
50 g drożdży świeżych
2 szklanki ciepłej wody
Łyżka oliwy
2 łyżeczki soli


Z tej ilości ciasta wyszła duża blacha pizzy (blacha z piekarnika) oraz będą mini pizzerki
Sos
Puszka pomidorów
Łyżka koncentratu pomidorowego
Dwa ząbki czosnku
Dwie łyżki bazyli
Dwie łyżki ziół prowansalskich
Sól


Z drożdży zrobić rozczyn (drożdże, woda, mąka) i odstawić by zaczął pracować.
Zagnieść ciasto i odstawić na ok 1,5 h.
Gdy nasza kulka ciasta pięknie wyrośnie wyrobić je raz jeszcze. Blachę lekko wysmarowaną oliwą wyłożyć ciasto (pamiętaj że w czasie pieczenia ciasto lekko urośnie) grubość ciasta należy do Ciebie :-)
Sos porządnie zbleduj i posmaruj nim ciasto.
Wstaw na 5 min do nagrzanego na max (u mnie 260 st) piekarnika.
Następnie na lekko podpieczone ciasto połóż swoje ulubione dodatki. U mnie ser, kiełbasa, wędlina, cebula czerwona, papryka czerwona, pieczarki, kukurydza i znów lekko ser.
Piec w piekarniku nagrzanym do max stopni przez ok 15 min. Pod koniec tego czasu podsyp raz jeszcze trochę serem 

Komentarze