Pizza idealna? Tak, pod warunkiem, że ciasto będzie idealne
🍕
Przez moją kuchnie przeszły tuziny przepisów na ciasto do pizzy, jedne były ok drugie mniej ok
;-) ale tym razem udało się
:-) ciasto wyszło cienkie, lekko chrupiące z miękkimi brzegami. Jestem szczerze zachwycona dzisiejszą pizzą. Myślę, że każdy kiedyś dojdzie do perfekcji i nauczy się robić idealne włoskie danie, warto próbować i się nie poddawać
:-)

Przez moją kuchnie przeszły tuziny przepisów na ciasto do pizzy, jedne były ok drugie mniej ok



Ciasto
6 szklanek mąki
50 g drożdży świeżych
2 szklanki ciepłej wody
Łyżka oliwy
2 łyżeczki soli
Z tej ilości ciasta wyszła duża blacha pizzy (blacha z piekarnika) oraz będą mini pizzerki
Sos
Puszka pomidorów
Łyżka koncentratu pomidorowego
Dwa ząbki czosnku
Dwie łyżki bazyli
Dwie łyżki ziół prowansalskich
Sól
Puszka pomidorów
Łyżka koncentratu pomidorowego
Dwa ząbki czosnku
Dwie łyżki bazyli
Dwie łyżki ziół prowansalskich
Sól
Z drożdży zrobić rozczyn (drożdże, woda, mąka) i odstawić by zaczął pracować.
Zagnieść ciasto i odstawić na ok 1,5 h.
Gdy nasza kulka ciasta pięknie wyrośnie wyrobić je raz jeszcze. Blachę lekko wysmarowaną oliwą wyłożyć ciasto (pamiętaj że w czasie pieczenia ciasto lekko urośnie) grubość ciasta należy do Ciebie
:-)
Sos porządnie zbleduj i posmaruj nim ciasto.
Wstaw na 5 min do nagrzanego na max (u mnie 260 st) piekarnika.
Następnie na lekko podpieczone ciasto połóż swoje ulubione dodatki. U mnie ser, kiełbasa, wędlina, cebula czerwona, papryka czerwona, pieczarki, kukurydza i znów lekko ser.
Piec w piekarniku nagrzanym do max stopni przez ok 15 min. Pod koniec tego czasu podsyp raz jeszcze trochę serem
Zagnieść ciasto i odstawić na ok 1,5 h.
Gdy nasza kulka ciasta pięknie wyrośnie wyrobić je raz jeszcze. Blachę lekko wysmarowaną oliwą wyłożyć ciasto (pamiętaj że w czasie pieczenia ciasto lekko urośnie) grubość ciasta należy do Ciebie

Sos porządnie zbleduj i posmaruj nim ciasto.
Wstaw na 5 min do nagrzanego na max (u mnie 260 st) piekarnika.
Następnie na lekko podpieczone ciasto połóż swoje ulubione dodatki. U mnie ser, kiełbasa, wędlina, cebula czerwona, papryka czerwona, pieczarki, kukurydza i znów lekko ser.
Piec w piekarniku nagrzanym do max stopni przez ok 15 min. Pod koniec tego czasu podsyp raz jeszcze trochę serem

Komentarze
Prześlij komentarz