Gołąbki

Najprostsze często bywa najjjj pyszniejsze.  Zawsze robię duży garnek albo i dwa, a gdy tylko nam się "przejedzą" mrożę to co zostało i przy każdej okazji gdy nie mam czasu na gotowanie, wyciągam i lekko podgrzewając rozmrażam  😋 ZaZZ
Gołąbki 💛💚💙
Kilogram mięsa mielonego (u mnie karkówka) 
200 g ryżu
Dwie średnie cebule starte na tarce
Biała kapusta
Ok 1'5 - 2 l bulionu
Koncentrat pomidorowy
Przyprawy ( sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do mięsa mielonego)




W misce wymieszaj mięso, cebulę i ryż, który wcześniej był gotowany ok 5 min :-) dodaj przyprawy i dobrze wymieszaj.
Z kapusty wytnij głąb i gotuj w dużym garnku delikatnie odkrywając po kolei liście 🍃
Dno garnka wyłóż liściem a następnie bardzo ścisło układaj gołąbki. Zalej bulionem, przykryj i gotuj ok 1 h. Później dodaj Koncentrat pomidorowy i gotuj ok 15 min. Pamiętaj dodać trochę śmietanki, soli i pieprzu do sosu pomidorowego :-)

Komentarze