Gdy dni stają się krótsze, za oknem mokro, wietrznie i nieprzyjemnie - warto robić zupy kremy. Są bardzo zdrowe i sycące. Krem można zrobić praktycznie z każdego warzywa. Najbardziej polecam zrobić zupkę z dyni, batatów, białych warzyw, buraków, itd.
Dziś zachęcam do jedzenia buraków. Jest to bardzo zdrowe warzywo, które wspaniale działa krwiotwórczo i wspomaga układ krwionośny. Zawiera również kwas foliowy bardzo ważny dla przyszłych mam :) Obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienia krwi. Można tak wyliczać same plusy buraków, ale szkoda czasu .... musimy zacząć gotować !!
3 duże buraki
1 duża marchew
1 pietruszka
3 ziemniaki
ok. litr bulionu
2 łyki śmietany (opcjonalnie)
sól
pieprz
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy lekko ponad stan i gotujemy do ich miękkości.
Zupka prawie gotowa, wystarczy przetrzeć na krem blenderem i udekorować grzankami lub koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz