Za oknem szaro i buro, szybko zapada zmierzch co nierzadko wprawia nas w kiepski nastrój. Dlatego poświęć chwilę czasu i zrób najbliższym coś wyjątkowego, pysznego i mięsnego. Szarpaną łopatkę trzeba przygotować i odstawić na kilkanaście godzin, a następnie kilkanaście piec, ale cóż więcej mówić... WARTO!!! Koniecznie wypróbuj sama! :) :)
Na to danie potrzebujemy min 2 kg łopatki wieprzowej, 3-4 duże winne jabłka oraz nie mało przypraw. Nasze mięso musimy przez całą noc marynować w solance ale o tym dalej. Przyprawy które musimy przygotować to: Laska cynamonu 1 łyżka kuminu 2 gwiazdki anyżu (w całości)
1 łyżka kardamonu
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka papryki wędzonej
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka pieprzu cayenne Wszystkie przyprawy z wyjątkiem cynamonu i anyżu mieszamy razem, następnie 2 łyżki mieszanki dodajemy do solanki a resztę odstawiamy na później.
Solanka: 2 litry wody
150 g soli morskiej
85 g brązowego cukru
ok 6 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki naszej mieszanki którą zrobiliśmy wcześniej W lekko podgrzanej wodzie rozpuszczamy sól i cukier a następnie dodajemy pozostałe przyprawy. Dokładnie umyte mięso porządnie ponakłuwać i zalać naszą solanką. Odstawić na noc do lodówki. Rano mięso trzeba dokładnie osuszyć i natrzeć pozostałą mieszanką przypraw oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Włożyć do naczynia żaroodpornego i obłożyć obranymi, pokrojonymi w ćwiartki jabłkami, laską cynamonu i anyżem. Pamiętajcie aby naczynie było szczelnie zamknięte. Wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 95 st i piec przez ok 10 godzin. Po tym czasie wyjąć mięso i odstawić je na około 30 minut. Nie wyjmując go z naczynia widelcem poszarpać na włókna. Na koniec jeszcze przemieszać mięso z jabłkami przy okazji wyjmując anyż i cynamon.
Nasze mięsko będzie przepyszne na śniadanie, obiad, kolację, podwieczorek i zawsze wtedy kiedy jesteśmy głodni,
Szczerze polecam <3
Komentarze
Prześlij komentarz