Kapusta kiszona to samo zdrowie, każdy to nam powie. Warto spróbować i zrobić samemu kapustę, którą później wykorzystamy w sezonie zimowym. Kauśniaczek będzie rewelacyjny :)
Pracy nie jest dużo, a będziesz zadowolony sięgając po słoik w zimny styczniowy dzień !!
4 kg kapusty
80 g soli kamiennej
4 marchewek
Kapustę bardzo drobno poszatkować, a obraną marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesypać wszytko solą i ubijać tłuczkiem do momentu puszczenia soku. Ubitą kapustę przykrywam talerzykiem i obciążam dużym kamieniem, tak aby wszystko było przykryte sokiem. Kiszenie trwa ok 2 tyg. Po tym czasie można przełożyć do słoików i przechowywać w ciemnym i chodnym miejscu.
Pracy nie jest dużo, a będziesz zadowolony sięgając po słoik w zimny styczniowy dzień !!
4 kg kapusty
80 g soli kamiennej
4 marchewek
Kapustę bardzo drobno poszatkować, a obraną marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesypać wszytko solą i ubijać tłuczkiem do momentu puszczenia soku. Ubitą kapustę przykrywam talerzykiem i obciążam dużym kamieniem, tak aby wszystko było przykryte sokiem. Kiszenie trwa ok 2 tyg. Po tym czasie można przełożyć do słoików i przechowywać w ciemnym i chodnym miejscu.
Komentarze
Prześlij komentarz