Dzisiejsza propozycja skierowana jest gównie do Weganów, Wegetarianów, ale i również dla Mięsożerców :)
W ostatnich latach hummus stał się bardzo trendi, gdyż jest źródłem białka i sprzyja odchudzaniu, ponad to obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Danie pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu i stosowane jest do smarowania chleba, idealny jest również jako sos do dań, czy też dip do warzyw.
400 g ciecierzycy (moczonej całą noc)
200 g pasty tahini *
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy cytrynowej
ok szklanka wody w której gotowała się ciecierzyca
sól,
pieprz
ostra papryka
* pasta tahini
- 200 g sezamu
- 4 łyżeczki oleju sezamowego
(prażone ziarna dokładnie utrzeć w blenderze)
Cieciorkę gotujemy do miękkości (1h - 1,5h). Po jej wystygnięciu dodajemy resztę składników i dokładnie miksujemy. Hummus musi być jednolity i niezbyt gęsty.
Domowy hummus jest o wiele bardziej smaczniejszy i zdrowszy, niż ten dostępny na sklepowych półkach. Można przechowywać do 7 dni w lodówce.
W ostatnich latach hummus stał się bardzo trendi, gdyż jest źródłem białka i sprzyja odchudzaniu, ponad to obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Danie pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu i stosowane jest do smarowania chleba, idealny jest również jako sos do dań, czy też dip do warzyw.
400 g ciecierzycy (moczonej całą noc)
200 g pasty tahini *
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy cytrynowej
ok szklanka wody w której gotowała się ciecierzyca
sól,
pieprz
ostra papryka
* pasta tahini
- 200 g sezamu
- 4 łyżeczki oleju sezamowego
(prażone ziarna dokładnie utrzeć w blenderze)
Cieciorkę gotujemy do miękkości (1h - 1,5h). Po jej wystygnięciu dodajemy resztę składników i dokładnie miksujemy. Hummus musi być jednolity i niezbyt gęsty.
Domowy hummus jest o wiele bardziej smaczniejszy i zdrowszy, niż ten dostępny na sklepowych półkach. Można przechowywać do 7 dni w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz