Tarta z jagodami i borówkami

Tarta pełna pysznej czekolady i owoców :)



Kruche ciasto

1,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki
szczypta proszku do pieczenia
1/4 kostki masła
1 jajko
łyżka wody


Krem

250 ml mleka
250 ml śmietanki 30 %
1/4 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżeczki mąki pszennej
50 g masła
200 g czekolady
szklanka jagód




Posiekać masło z mąka, proszkiem i cukrem. Dodać jajko z wodą i szybko zagnieść. Trzeba pamiętać, że dłonie ogrzewają ciasto przez co masło się topi, dlatego warto szybko zagnieść ciasto by było pysznie chrupiące. Schłodzić w lodówce przez 30 min a następnie rozwałkować i przełożyć do tarty o średnicy ok 25 cm. Ciasto należy nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 190 C przez ok 20 min.

Białka z żółtkiem utrzeć do białości dodając pod koniec mąkę, Mleko ze śmietanką zagotować i zdjąć z ognia. Dodać do tego masło i czekoladę. Delikatnie mieszając rozpuścić Gotową śmietankę delikatnie wlewać do jajek i mieszając doprowadzić do uzyskania gęstego kremu. Krem przełożyć na upieczoną tartę i obficie posypać jagodami. Podawać porządnie schłodzone :)


Komentarze