Szarlotka z polskimi jabłkami

Jedno z najpiękniejszych wspomnień z dzieciństwa to zapach pieczonych polskich jabłek, cynamonu i goździków. Taaaaak bardzo uwielbiamy szarlotkę :) Najlepiej podawać ciepłą z lodami.






Ciasto :

3 szklanki mąki pszennej 
pół szklanki cukru pudru
opakowanie cukru wanilinowego 
łyżeczka proszku do pieczenia 
kostka margaryny 
4 jaja


Mus jabłkowy :

2-3 kg jabłek 
ok 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu 
6 goździków 





Jabłuszka obrać i pokroić w kostkę. Prażyć w garnku razem z cukrem, cynamonem i goździkami.
Przesianą mąkę, proszek, cukry oraz masło posiekać nożem ( ręką za mocno ogrzejesz ciasto ) 
Dodać 3 żółtka i jedno całe jajko. W tym momencie szybko zagnieść ręką ciasto i podzielić na dwie części. Obie kule zawinąć w folię aluminiową i chłodzić ok 1 godziny w lodówce. 
Z 3 białek ubić pianę na sztywno dodając trochę cukru.
Blachę o średnicy ok 20x30 cm wyłożyć papierem a na nim rozwałkować jedną z kul ciasta, następnie ułożyć mus jabłkowy i ubite białka. Wierzch posypać startym na grubych oczkach drugą kulą ciasta, 
Piec w nagrzanym piekarniku do 170 C przez ok 1h. 

Koniecznie podawać z lodami :) 




Komentarze