Często spotykaliśmy na swojej drodze przeróżne i inne niż oryginalne przepisy na tiramisu. Tym razem i my postanowiliśmy zainspirować się włoskim przysmakiem i przygotowaliśmy pyszny, mokry, kawowo-śmietankowy torcik.
Przede wszystkim biszkopt
5 jaj
3/4 szklanki cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
do nasączenia biszkoptów
150 ml mocnej kawy
60 ml syropu amaretto
Krem
500 g serka mascarpone
500 ml kremówki (36%)
100 g cukru do wypieków
opakowanie cukru wanilinowego
Tabliczka czekolady
Dokładnie oddzielić białka od żółtek. Podczas ubijania białka, dodaj cukier a gdy już piana zacznie gęstnieć dodać po kolei żółtka oraz przesiane wcześniej obie mąki. Przelać masę do tortownic (wyłożonej papierem - tylko dno) i piec w piekarniku (góra + dół ) 160-170 C przez ok 50 min.
Rozłóż na podłodze koc złożony na pół, wyciągnij gotowy biszkopt z piekarnika i rzuć go w formie na koc z wysokości ok 60 cm. Biszkopt ponownie wraca do wyłączonego już piekarnika i przy uchylonych drzwiczkach "leżakuje" przez ok jedną godzinę.
Zaparzyć bardzo mocną kawę, ostudzić i wymieszać z syropem, Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach ( uprzednio schłodź ją w lodówce).
Wystudzony biszkopt delikatnie wyjąć z tortownicy i podzielić wzdłuż na 3 części.
Ubić śmietanę dodając pod koniec cukier i serek mascarpone.
Pierwszy blat ułożyć na paterze i nasączyć go naszą kawą (1/3), posmarować kremem (1/4) i posypać czekoladą (1/3). Następnie powtórzyć czynność z drugim i trzecim blatem biszkoptu. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu i obsypać czekoladą. Koniecznie schłodzić torcik w lodówce.
Taki tort jest bajecznie prosty do przygotowania, a smakuje nieziemsko.
Przede wszystkim biszkopt
5 jaj
3/4 szklanki cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
do nasączenia biszkoptów
150 ml mocnej kawy
60 ml syropu amaretto
Krem
500 g serka mascarpone
500 ml kremówki (36%)
100 g cukru do wypieków
opakowanie cukru wanilinowego
Tabliczka czekolady
Dokładnie oddzielić białka od żółtek. Podczas ubijania białka, dodaj cukier a gdy już piana zacznie gęstnieć dodać po kolei żółtka oraz przesiane wcześniej obie mąki. Przelać masę do tortownic (wyłożonej papierem - tylko dno) i piec w piekarniku (góra + dół ) 160-170 C przez ok 50 min.
Rozłóż na podłodze koc złożony na pół, wyciągnij gotowy biszkopt z piekarnika i rzuć go w formie na koc z wysokości ok 60 cm. Biszkopt ponownie wraca do wyłączonego już piekarnika i przy uchylonych drzwiczkach "leżakuje" przez ok jedną godzinę.
Zaparzyć bardzo mocną kawę, ostudzić i wymieszać z syropem, Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach ( uprzednio schłodź ją w lodówce).
Wystudzony biszkopt delikatnie wyjąć z tortownicy i podzielić wzdłuż na 3 części.
Ubić śmietanę dodając pod koniec cukier i serek mascarpone.
Pierwszy blat ułożyć na paterze i nasączyć go naszą kawą (1/3), posmarować kremem (1/4) i posypać czekoladą (1/3). Następnie powtórzyć czynność z drugim i trzecim blatem biszkoptu. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu i obsypać czekoladą. Koniecznie schłodzić torcik w lodówce.
Taki tort jest bajecznie prosty do przygotowania, a smakuje nieziemsko.
Komentarze
Prześlij komentarz