Tort ala Tiramisu

Często spotykaliśmy na swojej drodze przeróżne i inne niż oryginalne przepisy na tiramisu. Tym razem i my postanowiliśmy zainspirować się włoskim przysmakiem i przygotowaliśmy pyszny, mokry, kawowo-śmietankowy torcik. 






Przede wszystkim  biszkopt

5 jaj
3/4 szklanki cukru do wypieków 
3/4 szklanki mąki pszennej 
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 

do nasączenia biszkoptów 

150 ml mocnej kawy 
60 ml syropu amaretto

Krem

500 g serka mascarpone 
500 ml kremówki (36%) 
100 g cukru do wypieków 
opakowanie cukru wanilinowego 

Tabliczka  czekolady 





Dokładnie oddzielić białka od żółtek. Podczas ubijania białka, dodaj cukier a gdy już piana zacznie gęstnieć dodać po kolei żółtka oraz przesiane wcześniej obie mąki. Przelać masę do tortownic (wyłożonej papierem - tylko dno) i piec w piekarniku (góra + dół ) 160-170 C przez ok 50 min. 
Rozłóż na podłodze koc złożony na pół, wyciągnij gotowy biszkopt z piekarnika i rzuć go w formie na koc z wysokości ok 60 cm. Biszkopt ponownie wraca do wyłączonego już piekarnika i przy uchylonych drzwiczkach "leżakuje" przez ok jedną godzinę. 
Zaparzyć bardzo mocną kawę, ostudzić i wymieszać z syropem, Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach ( uprzednio schłodź ją w lodówce).




Wystudzony biszkopt delikatnie wyjąć z tortownicy i podzielić wzdłuż na 3 części. 
Ubić śmietanę dodając pod koniec cukier i serek mascarpone. 
Pierwszy blat ułożyć na paterze i nasączyć go naszą kawą (1/3), posmarować kremem (1/4) i posypać czekoladą (1/3). Następnie powtórzyć czynność z drugim i trzecim blatem biszkoptu. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu i obsypać czekoladą. Koniecznie schłodzić torcik w lodówce. 
Taki tort jest bajecznie prosty do przygotowania, a smakuje nieziemsko. 

Komentarze