Uwielbiamy spacery po lesie, dlatego wykorzystujemy jego walory nawet i w kuchni :)
Jagody ... można wykorzystać na przeróżne sposoby. Czy to pierogi, jagody w słoikach i mrożone, do ciast :) Dziś namawiamy Was do lepienia pierogów.
Ciasto
300 g mąki pszennej
szklanka wrzącej wody
duża łyżka masła
szczypta soli
Farsz
200 g jagód
łyżka cukru
łyżka mąki
Dodatkowo
śmietana 30%
cukier
Mąkę z solą przesiać, dodać wrzącą wodę w której wcześniej rozpuściliśmy masło i wyrabiać do momenty aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli zajdzie potrzeba, podsypuj ciasto mąką. Jagody dokładnie umyć, oprószyć mąką i cukrem. Ciasto bardzo cienko rozwałkować, wyciąć szklanką kółka, na środek wyłożyć łyżkę farszu i zlepić pierog :)
Gotowe pierogi gotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Od chwili wypłynięcia liczyć 2 min.
Najlepiej smakują posypane cukrem lub ubitą wcześniej śmietaną.
Niebo w gębie :)
Jagody ... można wykorzystać na przeróżne sposoby. Czy to pierogi, jagody w słoikach i mrożone, do ciast :) Dziś namawiamy Was do lepienia pierogów.
Ciasto
300 g mąki pszennej
szklanka wrzącej wody
duża łyżka masła
szczypta soli
Farsz
200 g jagód
łyżka cukru
łyżka mąki
Dodatkowo
śmietana 30%
cukier
Mąkę z solą przesiać, dodać wrzącą wodę w której wcześniej rozpuściliśmy masło i wyrabiać do momenty aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli zajdzie potrzeba, podsypuj ciasto mąką. Jagody dokładnie umyć, oprószyć mąką i cukrem. Ciasto bardzo cienko rozwałkować, wyciąć szklanką kółka, na środek wyłożyć łyżkę farszu i zlepić pierog :)
Gotowe pierogi gotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Od chwili wypłynięcia liczyć 2 min.
Najlepiej smakują posypane cukrem lub ubitą wcześniej śmietaną.
Niebo w gębie :)
Komentarze
Prześlij komentarz