Delikatne pierogi z jagodami

Uwielbiamy spacery po lesie, dlatego wykorzystujemy jego walory nawet i w kuchni :) 
Jagody ... można wykorzystać na przeróżne sposoby. Czy to pierogi, jagody w słoikach i mrożone, do ciast :) Dziś namawiamy Was do lepienia pierogów. 




Ciasto 
300 g mąki pszennej 
szklanka wrzącej wody
duża łyżka masła
szczypta soli

Farsz 
200 g jagód 
łyżka cukru
łyżka mąki 

Dodatkowo 
śmietana 30% 
cukier




Mąkę z solą przesiać, dodać wrzącą wodę w której wcześniej rozpuściliśmy masło i wyrabiać do momenty aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli zajdzie potrzeba, podsypuj ciasto mąką. Jagody dokładnie umyć, oprószyć mąką i cukrem. Ciasto bardzo cienko rozwałkować, wyciąć szklanką kółka, na środek wyłożyć łyżkę farszu i zlepić pierog :) 
Gotowe pierogi gotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Od chwili wypłynięcia liczyć 2 min. 
Najlepiej smakują posypane cukrem lub ubitą wcześniej śmietaną. 
Niebo w gębie :) 



Komentarze