Przed nami słodki weekend :) Każdy pracujący ciężko człowiek przez cały tydzień wypatruje piątku, a gdy już ten dzień nastanie można zacząć się relaksować !! Dlatego proponuję osłodzić jeszcze bardziej wolne chwile do których odliczaliśmy dni i godziny.
Co powiecie na mały eksperyment ? Ciasto ... super! Ale to nie byle jakie ciasto, tym razem zrobimy ciasto ze szpinakiem :) Tak, Tak to nie jest błąd w pisowni, robimy ciasto ze szpinakiem.
Smaku szpinaku nie odczujesz, kolor ciasta .. poezja, lekko wilgotne z cytrynową nutą i świeżymi owocami. Proszę spróbuj, a nie pożałujesz.
Ciasto
4 jaja
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
400 g świeżego szpinaku ( 450 g mrożonego)
Krem
500 g mocno schłodzonej śmietanki kremówki 36%
Serek mascarpone
5 łyżeczek żelatyny
3 łyżki cukru pudru
skórka starta z połowy cytryny
opakowanie cukru wanilinowego
Do nasączenia ciasta
1/2 szklanki od espresso czarnej herbaty ( można dodać kilka kropel rumu )
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Owoce granatu, borówki
Piekarnik rozgrzać do 170 C (bez termoobiegu) dół,
Szpinak dokładnie umyć, dobrze osuszyć i zemleć w blenderze (mrożony, odmrozić, odcisnąć i jeśli jest taka potrzeba również użyć blender)
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Za pomocą miksera ubić jajka z cukrem na białą gładką masę, następnie za pomocą szpatułki bądź dużej drewnianej łyżki dodać olej, aromat i szpinak. Delikatnie mieszając połączyć wszystkie składniki i dodać mąkę. Ciasto przelać do tortownicy (26cm) i piec ok 65 min.
Ostygnięte ciasto wyjąć delikatnie z tortownicy i odciąć poziomo 1/3 cista (wierzch) i skruszyć na "mech" :) Spód ciasta dobrze nasączyć naszą herbatką.
Żelatynę zalać ok 8 łykami wody i pozostawić do napęcznienia (ok 8 min) Następnie podgrzać, aż się rozpuści.
Śmietankę wraz z opakowaniem serka mascarpone, cukrem pudrem oraz wanilinowym, ubić na sztywną pianę i delikatnie mieszając powoli dodać rozpuszczoną żelatynę. Na koniec dodać skórkę z cytryny.
Spód ciasta wraca do tortownicy, dekorujemy go kremem i posypujemy pokruszonym ciastem.
Całość posypujemy borówkami i owocami granatu. Wkładamy do lodówki na min, 5 godzin.
Co powiecie na mały eksperyment ? Ciasto ... super! Ale to nie byle jakie ciasto, tym razem zrobimy ciasto ze szpinakiem :) Tak, Tak to nie jest błąd w pisowni, robimy ciasto ze szpinakiem.
Smaku szpinaku nie odczujesz, kolor ciasta .. poezja, lekko wilgotne z cytrynową nutą i świeżymi owocami. Proszę spróbuj, a nie pożałujesz.
Ciasto
4 jaja
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
400 g świeżego szpinaku ( 450 g mrożonego)
Krem
500 g mocno schłodzonej śmietanki kremówki 36%
Serek mascarpone
5 łyżeczek żelatyny
3 łyżki cukru pudru
skórka starta z połowy cytryny
opakowanie cukru wanilinowego
Do nasączenia ciasta
1/2 szklanki od espresso czarnej herbaty ( można dodać kilka kropel rumu )
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Owoce granatu, borówki
Piekarnik rozgrzać do 170 C (bez termoobiegu) dół,
Szpinak dokładnie umyć, dobrze osuszyć i zemleć w blenderze (mrożony, odmrozić, odcisnąć i jeśli jest taka potrzeba również użyć blender)
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Za pomocą miksera ubić jajka z cukrem na białą gładką masę, następnie za pomocą szpatułki bądź dużej drewnianej łyżki dodać olej, aromat i szpinak. Delikatnie mieszając połączyć wszystkie składniki i dodać mąkę. Ciasto przelać do tortownicy (26cm) i piec ok 65 min.
Ostygnięte ciasto wyjąć delikatnie z tortownicy i odciąć poziomo 1/3 cista (wierzch) i skruszyć na "mech" :) Spód ciasta dobrze nasączyć naszą herbatką.
Żelatynę zalać ok 8 łykami wody i pozostawić do napęcznienia (ok 8 min) Następnie podgrzać, aż się rozpuści.
Śmietankę wraz z opakowaniem serka mascarpone, cukrem pudrem oraz wanilinowym, ubić na sztywną pianę i delikatnie mieszając powoli dodać rozpuszczoną żelatynę. Na koniec dodać skórkę z cytryny.
Spód ciasta wraca do tortownicy, dekorujemy go kremem i posypujemy pokruszonym ciastem.
Całość posypujemy borówkami i owocami granatu. Wkładamy do lodówki na min, 5 godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz