0,5 kg ziemniaków
1 jajko
2 łyżeczki tartego chrzanu
1 łyżka mąki pszennej
Do smaku: cząber, majeranek, sól, pieprz
4 brzuszki wędzone
Chrzan z żurawiną
Kilka łyżeczek śmietany 18% (opcjonalnie)
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce (drobne oczka). Dodajemy jajko, tarty chrzan, łyżkę mąki i przyprawiamy do smaku. Z tak przygotowanego ciasta smażymy nieduże placki, na mocno rozgrzanym oleju. Placki wykładamy na talerz, następnie na każdy kładziemy łyżeczkę chrzanu z żurawiną oraz porcję wędzonej ryby. Wszystko delikatnie dekorujemy śmietaną.
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce (drobne oczka). Dodajemy jajko, tarty chrzan, łyżkę mąki i przyprawiamy do smaku. Z tak przygotowanego ciasta smażymy nieduże placki, na mocno rozgrzanym oleju. Placki wykładamy na talerz, następnie na każdy kładziemy łyżeczkę chrzanu z żurawiną oraz porcję wędzonej ryby. Wszystko delikatnie dekorujemy śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz