Pyszne Hamburgery z domowych bułeczek

Jeśli najdzie was chwila słabości na fast food, warto spróbować zrobić je samemu i grzeszyć z przyjaciółmi w zaciszu domowym.
Domowe hamburgery 
0.5 kg wołowiny
Średnia cebula 
Dwie łyżki sosu Worcester 
Zimna woda 
Sól 
Pieprz 
Sałata 
Pomidor 
Czerwona cebula 
Ser w plastrach 
Majonez 
Ketchup 
Bułki
Do mięsa mielonego dodać uprażoną wcześniej cebulę, sos, sól, pieprz i dłuuuuugo wyrabiać. W międzyczasie do mięsa dolewać po trochu wody, dzięki niej wiąże się kolagen w mięsie i nie trzeba dodawać jajka, które sprawia, że mięso jest twarde. Uformować 4 burgery i smażyć najlepiej na patelni grillowej ok 6 - 8 min z każdej strony. Bułki posmarować majonezem, położyć sałatę, kotleta, ciut ketchupu, plaster sera, plasterki pomidora i cebulę. Przykryć górą bułki posmarowanej majonezem.



Bułeczki do Hamburgerów :

2,5 szklanki mąki
10 g drożdży (5 g suchych) 
łyżeczka cukru 
niepełna łyżeczka soli
2 łyżki oliwy 
szklanka ciepłego mleka 
Sezam bądź słonecznik do udekorowania bułek

 Z drożdży,  mleka i odrobiny cukru zrobić rozczyn i odstawić na ok 15 min by zaczął pracować. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, rozczyn i dobrze wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Odstawić na ok 1h do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować 4-5 bułeczek. Układać na blaszce wyłożonej papierem, bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem lub wodą i posypać ziarnem. 
Piec w temperaturze 220 C przez ok 12 min.   




Hamburgery nie wyglądają jak z reklamy znanych wszystkim sieciówek, jednak w smaku biją wszystkie naraz.

Komentarze