Jeśli najdzie was chwila słabości na fast food,
warto spróbować zrobić je samemu i grzeszyć z przyjaciółmi w zaciszu domowym.
Domowe hamburgery
0.5 kg wołowiny
Średnia cebula
Dwie łyżki sosu Worcester
Zimna woda
Sól
Pieprz
Sałata
Pomidor
Czerwona cebula
Ser w plastrach
Majonez
Ketchup
Bułki
Średnia cebula
Dwie łyżki sosu Worcester
Zimna woda
Sól
Pieprz
Sałata
Pomidor
Czerwona cebula
Ser w plastrach
Majonez
Ketchup
Bułki
Do mięsa mielonego dodać uprażoną wcześniej
cebulę, sos, sól, pieprz i dłuuuuugo wyrabiać. W międzyczasie do mięsa dolewać
po trochu wody, dzięki niej wiąże się kolagen w mięsie i nie trzeba dodawać
jajka, które sprawia, że mięso jest twarde. Uformować 4 burgery i smażyć
najlepiej na patelni grillowej ok 6 - 8 min z każdej strony. Bułki posmarować
majonezem, położyć sałatę, kotleta, ciut ketchupu, plaster sera, plasterki
pomidora i cebulę. Przykryć górą bułki posmarowanej majonezem.
Bułeczki do Hamburgerów :
2,5 szklanki mąki
10 g drożdży (5 g suchych)
łyżeczka cukru
niepełna łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
szklanka ciepłego mleka
Sezam bądź słonecznik do udekorowania bułek

Piec w temperaturze 220 C przez ok 12 min.
Hamburgery nie wyglądają jak z reklamy znanych
wszystkim sieciówek, jednak w smaku biją wszystkie naraz.
Komentarze
Prześlij komentarz