Paszteciki z ciasta francuskiego

Paszteciki przygotujesz błyskawicznie i na każdą okazję. Polecam jako przekąskę, a nawet samodzielne danie :)



opakowanie ciasta francuskiego
300g szpinaku (może być mrożony)
garść suszonych pomidorów
cebula
150g sera typu feta
jajko
sól
pieprz



Cebulę pokroić w małą kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone pomidory i szpinak. Jeśli używasz mrożonego szpinaku smaż tak długo, aż odparuje woda, jeśli natomiast masz świeży szpinak czekaj, gdy zmniejszy swoją objętość. Na koniec dodaj pokruszony ser feta i dokładnie wymieszaj.
Ciasto francuskie podziel na równe kwadraty (2 cm na 2 cm) i łyżeczką nakładaj gotowy farsz na połowę gotowych kwadratów. Drugą połowę ciasta natnij wzdłuż i przykryj farsz. Widelcem dociśnij boki pasztecików, a wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Paszteciki układaj na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 C do zarumienienia (ok. 25 min).

Komentarze