Środek zimy, za oknem plucha i zawierucha, a my jak zawsze zaganiani w codziennych obowiązkach szukamy szybkiego i rozgrzewającego dania. Oto dziś przedstawiam Wam, przepyszną, rozgrzewającą zupę krem z pieczonych warzyw 😍😍😍😍
Nie dość, że smaczna, rozgrzewająca to jeszcze fit 😊 czego chcieć więcej ?!
Przygotuj:
4 średnie marchewki
2 małe czerwone cebule
paprykę czerwoną
2 ziemniaki
batat
5 ząbków czosnku
łyżeczka tartego imbiru
mały koncentrat pomidorowy
2 papryczki chili (Brid's Eye)
szczypta kurkumy
5 łyżek oliwy
1,5 litra bulionu warzywnego
sól
pieprz
mieszanka orzechowa
Wszystkie warzywa dokładnie umyj i obierz. Do dużej miski włóż pokrojone w kostkę warzywa i natrzyj je oliwą wymieszaną z koncentratem. Wyłóż wszystko na blachę i piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Po 15 minutach wyjmij czosnek, a resztę warzyw piecz do osiągnięcia miękkości twardych warzyw.
Gdy warzywa będą miękkie przełóż je do dużego garnka i zalej bulionem.
Zmiksuj zupę na gęsty krem. Podwaja z mieszanką orzechów i pestek.
Spróbuj 💓
Komentarze
Prześlij komentarz