Pyszna, pachnąca obłędnie, mięciutka chałeczka z kruszonką. Dodajesz do tego kubek mleka i niczego więcej już nie potrzebujesz 😊
Zapraszam Cię na tą podróż razem ze mną, zapewnię Ci mnóstwo przyjemności i satysfakcję smaku 🍞
mąka pszenna 530g
cukier 70g
masło 225g
1 jajko
2 żółtka
pół opakowania cukru wanilinowego
drożdże świeże 40g
szklanka mleka
łyżeczka soli
Zaczynamy od kruszonki 😍
Do miseczki wkładamy 30g mąki, 20g cukru i 25g masła w kawałkach i porządnie zagniatamy. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki na czas przygotowania chałki.
Drożdże rozpuść w lekko podgrzanym mleku dodać cukier i łyżkę mąki, pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę i sól wymieszać w misce, dodać cukier, cukier wanilinowy, jedno całe jajka, dwa żółtka i masło.
Do przygotowanego ciasta dodać wyrośnięty zaczyn z drożdży i zagniatamy ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części i formować wałki o równej długości.
Na blasze wyłożonej papierem przygotowujemy i zapleciemy chałkę. Zostawiamy pod ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy chałkę roztrzepanym jajkiem i posypujemy gotową kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz