Pyszna, pachnąca obłędnie, mięciutka chałeczka z kruszonką. Dodajesz do tego kubek mleka i niczego więcej już nie potrzebujesz 😊

Zapraszam Cię na tą podróż razem ze mną, zapewnię Ci mnóstwo przyjemności i satysfakcję smaku 🍞





mąka pszenna 530g

cukier 70g

masło 225g

1 jajko

2 żółtka 

pół opakowania cukru wanilinowego

drożdże świeże 40g

szklanka mleka

łyżeczka soli


Zaczynamy od kruszonki 😍 

Do miseczki wkładamy 30g mąki, 20g cukru i 25g masła w kawałkach i porządnie zagniatamy. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki na czas przygotowania chałki. 

Drożdże rozpuść w lekko podgrzanym mleku dodać cukier i łyżkę mąki, pozostawić do wyrośnięcia. 

Mąkę i sól wymieszać w misce, dodać cukier, cukier wanilinowy, jedno całe jajka, dwa żółtka i masło. 

Do przygotowanego ciasta dodać wyrośnięty zaczyn z drożdży i zagniatamy ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części i formować wałki o równej długości. 

Na blasze wyłożonej papierem przygotowujemy i zapleciemy chałkę. Zostawiamy pod ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy chałkę roztrzepanym jajkiem i posypujemy gotową kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 30 minut. 





Gwarantuję Ci, że ten przepis będzie towarzyszyć Tobie już zawsze 💛



Komentarze