Gulasz wegetariański

             
                Wszędzie trąbią, żeby ograniczyć mięso, jeść więcej warzyw - generalnie ma być lekko i zdrowo ;)  🍆 🍅Cóż .... spróbowaliśmy i uważamy, że jest pysznie  

Spróbuj, a nie pożałujesz :) Jeśli któreś z warzyw nie przypadnie Ci do gustu - po prostu je wymień...







3-4 średnie marchewki
1 duża cukinia
400 g pieczarek
2 czerwone papryki
1 duża cebula
natka pietruszki
przecier z pomidorów opakowanie 500 g
szklanka wywaru warzywnego
masło klarowane
sól
pieprz
łyżeczka papryki mielonej ( ostra i słodka )
ulubione zioła





         Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym - odłożyć na bok. Marchew pokroić w paski (ok 1-2 cm szerokości ) i smażyć, aż zaczną robić się miękkie. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinie i smażyć ok. 5 min. Jak warzywa będą robić się miękkie przełożyć je razem z cebulą do głębokiego garnka i podlać bulionem - niech zaczną powoli się dusić. W tym czasie na patelni smażymy pieczarki pokrojone w plasterki - gdy odparuje z nich woda przełożyć do garnka. Warzywa dokładnie wymieszać z ulubionymi ziołami i papryką mieloną. Na koniec dodać przecier z pomidorów i dusić przez ok 5-10 min. Na koniec dodać natkę pietruszki  


Komentarze