Tarta z boczkiem

Bywają dni gdy dnia w naszej kuchni nie należą do najlżejszych :) ale za tą są pełne niesamowitych smaków i aromatów. Dziś prezentujemy tartę z boczkiem i przepysznym serem cheddar. Szybki i smaczny sposób na danie ciepłe jak i zimne 




kruche ciasto:
200g mąki tortowej
30g masła
30g oliwy
50-60g zimnej wody

farsz:
200-300g bekonu pokrojonego w kostkę
200g sera cheddar
5 jaj
100g śmietanki 12%
sól i pieprz

Z podanych produktów ugnieść ciasto i włożyć na ok 1h do lodówki. W międzyczasie w głębokiej misce połącz składniki na farsz. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser, dodaj pokrojony bekon, jajka śmietanę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Formę na tartę nasmaruj masłem i wyłóż schłodzone ciasto, następnie nakłuj widelcem i piecz (obciążone kulkami ceramicznymi) przez 15min w 200 C.
Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 C dodaj do ciasta cały farsz i piecz jeszcze 30 min.
Smacznego.



Komentarze